אי-ספיקת כליות
שלום חברים,
אי־ספיקת כליות (מחלת כליה כרונית) Renal Insufficiency היא דבר נפוץ – כ־30% מהמבוגרים מעל גיל 50 סובלים ממנה בדרגות חומרה משתנות.
לפיכך, החלטתי לחדד החודש את המודעות לבריאות הכליות ועד כמה חשוב לתחזק אותן היטב, בעזרת תזונה נכונה ואורח חיים בריא.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
פעמים רבות אני רואה בעין סימני מצוקה של הכליות גם כשבדיקות הדם יוצאות תקינות, כי לעיתים קרובות התפקוד הפגום של הכליה אינו מראה שינוי בולט ברמת הקראטינין בדם.
הכליה מתחילה להזדקן בסביבות גיל 35. אצל אנשים בריאים הירידה בתפקוד מתונה מאוד (כ-10% בסביבות גיל 70).
ירידה תלולה אפיינית לאנשים עם גורמי סיכון קשים כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות אוטואימוניות או רקע גנטי גרוע – או אנשים שמנהלים אורח חיים קלוקל כמו עישון, אכילה מרובה של בשרים ועוד…
חולשה של הכליות יכולה להתבטא בין היתר בכאבי גב תחתון, השתנה תכופה, או כאבי ברכיים, דבר שעל פי הרפואה הסינית קורה עקב החלשות אנרגית החיים – הג'ינג (המקור של הצ'י). טיפול נכון משפר גם בעיות אלה.
כאשר הכליה מתפקדת ברמה של 40% מהתפקוד המלא ומעלה מדובר במחלה כרונית קשה. גורמים לזה לחץ דם גבוה, עודף שומנים בדם, או עישון בעבר (מתון).
מחלת כליה כרונית נוטה להחמיר במשך הזמן ולאחר חודשים – ולעיתים לאחר שנים – היא עלולה להפוך אצל חלק קטן מהחולים למחלת כליה סופנית (End Stage Renal Disease ובקיצור: ESRD).
מחלת כליה סופנית מצריכה מציאת תחליף לכליה שאינה מתפקדת. התחליף הזה עשוי להיות טיפולי דיאליזה או השתלת כליה.
יש גם חדשות טובות: אפשר להקדים רפואה למכה ולשמור על הכליות מבעוד מועד, וגם במקרים שהכליה כבר פגועה ניתן לעזור לה בדרכים טבעיות.
שלכם באהבה, רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
תפקיד הכליה 
תפקיד הכליה לסנן מהדם חומרי פסולת נוזלים וחומרים מומסים שונים ולהוציאם מהגוף בנוזל השתן. פ
גיעה בתפקוד הכליות עלולה לגרום להצטברות הפסולת והנוזלים בגוף, להפרעה במאזן המינרלים, כמו אשלגן, מגנזיום, סידן וזרחן, ולהפרעה בייצור חומרים חיוניים כמו ויטמין D ואריתרופואטין (הורמון המיוצר בכליה ומעודד יצירת כדוריות דם אדומות).
אירידיולוגיה ורפואה מונעת
כמטפלת המאבחנת דרך קשתית העין אני מזהה מצב של חולשת כליות גם לפני שזה מתבטא בבדיקות הדם. אם המטופל סובל ממחלות נוספות כמו לחץ דם או סוכרת, או מחלה אוטואימונית או מחלה לבבית, חשוב להתאים אורח חיים בריא שלא יכביד על הכליות.
איך מאבחנים?
בעין אני רואה סימנים באזור הכליות, המעידים באיזו דרגה הפגיעה אקוטית, סב אקוטית, כרונית או דגנרטיבית.
האבחנה הקונבנציונלית נעשית על סמך בדיקת דם ובדיקות שתן. לעיתים יש צורך בנטילת ביופסיה של הכליה כדי לקבוע מהו הגורם לפגיעה בכליה.
אם הנזק שנגרם הוא קל או בינוני, ניתן בדרך כלל לשמור על שגרת חיים רגילה. אולם אם נגרם לכליות נזק קשה או אף סופני – קשה מאוד לשמור על אורח חיים רגיל, ויש צורך בטיפול רפואי אינטנסיבי.
גורמים ותסמינים
גורמים להתפתחות מחלת הכליה
- דלקת חריפה וכרונית בכליה
- מחלות אוטואימוניות כמו זאבת
- כליות פוליציסטיות
- אבנים בכליות
- זיהומים מערכתיים
- שימוש כרוני בתרופות נוגדות דלקת NRAID או דיכוי חיסוני או תרופות לחץ דם.
- תזונה עתירה שומנים וחלבונים מהחי
- סוכרת – נתונים מראים כי כ-50% מהאנשים עם סוכרת מסוג 1 וכ-20% מאנשים עם סוכרת מסוג 2, הסובלים מהימצאות חלבון בשתן יגיעו למצב של אי ספיקת כליות סופנית ולטיפול בדיאליזה תוך כ-10 שנים
- לחץ דם גבוה – עלול להביא למחלת כליות. לחץ דם גבוה עלול גם להעיד שתפקוד הכליה פגום.
מהם התסמינים של מחלת כליה כרונית?
- אנמיה, קוצר נשימה, עייפות כתוצאה מהירידה בייצור כדוריות דם אדומות (בגלל שיבוש בפעילות הורמון אריתרופואטין שמופרש מהכליה ומווסת את ייצור הדם בגוף).
- בצקות – הכליות שומרות על מאזן הנוזלים בגוף ומסלקות את עודפי הנוזלים מהגוף. במצב של כשל כלייתי תפוקת השתן יורדת ויש הצטברות של בצקות בעיקר הרגליים.
- גרד, הפרעות שינה, כאבים, הקאות, חוסר תיאבון – כתוצאה מהצטברות חומציות ברקמות.
- הכליות מייצרות הורמון בשם קלציטריול, שהוא ויטמין D פעיל, העוזר לשמור על רמות תקינות של סידן וזרחן בדם ובעצמות. כשל כלייתי מוביל לחסר בייצור קלציטריול, הגורמים לעצמות שבירות ולכאבי עצמות.
- עודף אשלגן בדם גורם לשיבושים בתפקוד הלב. מחלת הכליות מגדילה את הסיכון למחלות כלי דם פריפריים ולמחלת לב איסכמית.
- הכליות מפרישות הורמון בשם רנין, המשתתף בבקרה ובאיזון לחץ הדם. הרנין משפיע על כמות המלח והמים המופרשים דרך הכליות ועל מידת התכווצות או הרחבת קוטר כלי הדם, ועל ידי כך משתתף באיזון ובקרת לחץ הדם.
- קשיים בתפקוד המיני.
- פגיעה במערכת העצבים ובפעילות המוח.
מחלה כרונית מתפתחת בהדרגה ולכן גם התסמינים מופיעים בהדרגה. ככל שהנזק חמור יותר כך גם התסמינים.
האם ניתן לעצור את ההידרדרות בתפקוד הכליות בדרגה של אי ספיקת כליות קלה עד בינונית?
ניתן למנוע פגיעה בכליות באמצעות שמירה על אורח חיים בריא. אם הכליות נפגעו, לא ניתן להשיב את המצב לקדמותו, אולם ניתן בהחלט למנוע נזק נוסף לכליות באמצעות טיפול תזונתי וצמחי מרפא.
טיפול תזונתי
- התפריט צריך להיות רובו צמחוני. כדי לא להכביד על הכליות יש להימנע מחלבונים מהחי בשר בקר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. כדאי לאכול חלבונים אחרים כמו: מג'דרה, דגים, טופו, חומוס וטחינה, וקינואה.
- להגביר צריכת סידן במזון ולהפחית צריכת זרחן (הזרחן שנמצא בסידן ממוצרי החלב, לכן לא מומלצים דברי חלב). מומלץ לאכול סידן ממקורות אחרים כמו: סרדינים, שקדים, טופו, כרוב, ברוקולי וטחינה מלאה מונבטת.
- יש להקפיד על צריכת הנתרן והאשלגן, כדי לסייע בשמירה על המלחים בגוף. האשלגן נמצא בפירות וירקות, לכן לא מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות. מבחינת הנתרן – לא לאכול אוכל מעובד וממולח.
- יש להפחית פטרוזיליה וסלרי, כדי שלא יכבידו על הכליות.
- רצוי לאכול אוכל מלא ועם רמת סוכר נמוכה, כמו: קטניות, קינואה, קמח שיפון, סטיביה, סוכר קוקוס, כוסמת, שמן זית ועוד, וכמובן להימנע מסוכר לבן וקמח לבן!
- מזונות עשירים באבץ מגבירים את יעילותו של הויטמין D וחשוב לצרוך אותם: קטניות, אגוזים, נבט חיטה, דגנים מלאים.
- חשוב לצרוך אומגה 3 מדגים כמו: סלמון, מקרל והליבוט, המפחיתים דלקת וכולסטרול ושומרים על מעטפת התא.
- מומלץ לצרוך שמן זית איכותי, גרעיני דלעת וגרעיני חמניות.
- נוזלים – מומלץ לשתות כ-6 כוסות מים, כדי לא להכביד על הכליות.
צמחי מרפא מומלצים
(יש להתייעץ עם מטפל מוסמך בצמחי מרפא)
– קורדיספס
– רמניה
– אסטרגלוס
תוספי מזון
– אומגה 3.
– D3 – צורה פעילה של ויטמין D.
– B קומפלקס – מונע הצטברות של הומוציסטאין, תוצר לוואי של חילוף חומרים.
הכליות ברפואה הסינית
תמצית החיים – לפי הרפואה הסינית הכליות מאחסנות את הג'ינג – תמצית החיים שלנו – וזוהי האנרגיה המזינה והטהורה הכלולה במטען הגנטי שלנו, הפוטנציאל המולד.
המצבר של הגוף – בנוסף לכך הכליות משמשות כמו "מצבר" לגוף, הנטען בצורה חלקית באמצעות מיצוי האנרגיה הזמינה שמקורה בשאר האיברים ומושפעת מהתזונה ומאורח החיים שלנו.
הגנטיקה – את הגנטיקה אנו יורשים מההורים וכולנו כמובן מתכלים עם השנים. אולם אנחנו יכולים לשמר את הגנטיקה: להטעין אותה חלקית ולא לבזבז אותה. זאת באמצעות אורח חיים נכון – תזונה בריאה ומותאמת לנו, פעילות גופנית מתונה ושמחת חיים.
מבחינה נפשית – הרגש המשויך לכליות הוא פחד. הכליות מכילות את כוח הרצון, ההתמדה, הכוח המנטלי, הפוטנציאל. פחד הוא אנרגיה שמורידה למטה – למשל נוכל לראות השתנת לילה או כאבי ברכיים. ולא סתם נאמר "פיק ברכיים" כשאדם חש פחד לעשות דברים. הפחד משרת אותנו בכך שהוא מזהיר אותנו מפני סכנות, אולם הפחד יכול גם לשתק אותנו, כאשר הוא לא הגיוני והוא רק נתקע אצלנו כחרדה.
אצל אדם הסובל מפחדים וחרדות יש צורך לחזק את אנרגיית הכליות ולחזק את הג'ינג ואז יהיה בכוחו להתגבר על הפחד, ובעיסקת חבילה ישתפרו גם תפקודים אחרים, כגון כוח רצון והתמדה.
מאחלת בריאות טובה ושמחה בלב!
שלכם, רומי חוכמה