אנמיה
שלום חברים,
פירוש המילה אנמיה הוא חוסר דם. לחוסר דם בגוף יש סיבות רבות, חלקן נובעות מאיבוד דם אמיתי כמו טחורים או מחזור וחלקן נובעות מבעיית ספיגה.
לעיתים, בדיקות דם משקפות תוצאות תקינות, אבל הגוף מאותת משהו אחר, לדוגמה: בדיקות הדם יכולות להצביע על כך שרמות הברזל עלו, אך הסימפטומים אותם האדם חווה נמשכים.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
באבחון בקשתית העין ניתן לראות סיבות נוספות שמשפיעות על ספיגת הברזל שלא תמיד ניתן לראות אותם בבדיקות דם. הטיפול הנטורופתי מכוון לטיפול במקור הבעיה, כמו: שיקום מערכת העיכול; טיפול בכבד; איזון מצב הרוח.
על כל הסיבות ואופן הטיפול אפרט בירחון שלפניך.
שלכם באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
—
כמה מילים על אנמיה
אנמיה היא תופעה שנובעת ממחסור בתאי דם אדומים או מהמוגלובין נמוך:
- כדוריות דם אדומות נוצרות במח העצם בהשפעת הורמון שמיוצר בכליות בשם אריתרופויטין. אורך חיים של כדוריות הדם הוא 100 ימים שלאחריהם הן נהרסות בטחול. כאשר מספר כדוריות הדם יורד מהנורמה נגרמת אנמיה.
- המוגלובין Hemoglobin הוא חלבון בתאי הדם האדומים, שנושא חמצן אל תאי הגוף השונים. המרכיב העיקרי בחלבון הוא הברזל. הסיבה שיש ריכוז נמוך של חלבוני ההמוגלובין בתאי הדם הוא חוסר בברזל. גם ספירת המוגלובין נמוכה נקראת אנמיה.
הסוג הנפוץ והמוכר יותר של אנמיה נגרם כתוצאה ממחסור בברזל.
תסמינים של אנמיה:
עייפות, נשירת שיער, קוצר נשימה במאמץ לא גדול, דופק מהיר, הזעה, כאב ראש, סחרחורת, טנטון ואובדן תאבון.
סיבות למחסור בברזל
מחסני ברזל ריקים – Ferritin – כשבדם רמת הברזל תקינה, אבל מחסני הברזל ריקים יש לזה שתי סיבות אפשריות:
- הכבד עמוס ברעלים או שומנים – מחסני הברזל נמצאים בכבד. הרעילות מקשה על ברזל להיספג במאגרים.
- חסר בברזל והגוף מנצל את מאגרי הברזל.
כדאי לבדוק דרך קשתית העין מהו הגורם לחסר. אחד הטיפולים שלי לשיפור ספיגת הברזל הוא טיפול בכבד באמצעות צמחי מרפא.
נשאי ברזל – Transferrin – כדי שיונים של הברזל יכנסו לתוך התא עצמו צריך את נשאי הברזל שיקשרו לתא עצמו ויכניסו את הברזל לתוך התא. אם יש מחסור אז הברזל נשאר בדם ולא נכנס לתא.
מחסור בחומצה כלורית (hcl) בקיבה – מחסור כזה יכול להגרם באופן טבעי או בגלל צריכת תרופות לנטרול חומצה. במצב כזה הברזל לא עובר יינון ולכן הוא לא נספג בגוף. למי שלוקח מנטרלי חומצה כמו אימפרדקס, אני ממליצה לטפל בבעיה בצורה טבעית על ידי תזונה וצמחי מרפא. למי שיש מחסור בחומצה, אני ממליצה לקנות אנזימי עיכול עם חומצת hcl או להוסיף לסלט גרעיני דלעת שמעודדים הפרשת חומצה.
מחלות עיכול דלקתיות – מחלות כמו צליאק, קוליטיס וקרון גורמות לאי ספיגה של ברזל.
סטרס – במצבים של סטרס או פעילות ספורטיבית קיצונית נפגעת יכולת הספיגה של ויטמינים ומינרלים בגוף.
דלקתיות בגוף – מחלות דלקתיות רבות מלוות באנמיה עקב שילוב של שלושה גורמים:
- ייצור מופחת של כדוריות דם אדומות
- תוחלת חיים קצרה מהרגיל של כדוריות הדם האדומות
- ירידה בזמינות הברזל שמשמש ליצירת כדוריות הדם האדומות.
מחלות אנדוקריניות שונות – מחלות אנדוקריניות הקשורות לתפקוד הבלוטות בגוף, כגון הפרעות בבלוטת התריס, עלולות לגרום לאנמיה.
מחלת כליות – אי־ספיקת כליות מתקדמת מלוּוה לרוב באנמיה, כי יש פגיעה ביצירת ההורמון אריתרופויטין, שמשפיע על יצירת כדוריות דם אדומות במח העצם.
תרופות – תרופות שונות פוגעות בייצור של תאי דם אדומים, למשל תרופות כימותרפיות שמדכאות את מח העצם.
מחלות של מח העצם – מחלות של מח העצם, כולל מחלות המטולוגיות ואונקולוגיות שונות, פוגעות בייצור של תאי דם אדומים.
מחלות תורשתיות – מחלות תורשתיות כגון תלסמיה, אנמיה חרמשית ומחסור באנזים G6PD עלולות לגרום לאנמיה. תלסמיה ואנמיה חרמשית גורמות להיווצרות של המוגלובין לא תקין ועקב כך להיווצרות כדוריות דם אדומות לא תקינות. במקרה של מחסור באנזים G6PD הכדוריות תקינות, אך אורך חייהן קצר מהרגיל.
אנמיה המוליטית – מחלה אוטואימונית בה כדוריות הדם האדומות נהרסות במהירות גדולה מהרגיל: הגוף תוקף "בטעות" את כדוריות הדם האדומות והורס אותן.
הריון – בהריון עולה נפח הדם ויש דרישה רבה יותר לברזל. בדרך כלל צפויה ירידה קלה בערכי ההמוגלובין, אך לעיתים יורדים ערכי ההמוגלובין באופן משמעותי. אני ממליצה להכין את הגוף להריון ולהימנע ממצבים של אנמיה גבולית כבר מההתחלה. אם בכל זאת יש אנמיה, ניתן לאכול תזונה עשירה בברזל (ראה בהמשך) ואם זה לא עוזר ניתן לצרוך תוסף של ברזל נוזלי.
טחול מוגדל – טחול מוגדל יכול להיות סיבה להאצת פירוק כדוריות הדם, מה שעלול לגרום לאנמיה.

צמחונות?
מחקרים מוכיחים שצמחונים המקפידים על תזונה בריאה ועשירה בברזל מהצומח לא סובלים מאנמיה יותר מאשר כלל האוכלוסייה. בנוסף צריך לקחת בחשבון שהבשר שופע הורמונים ואנטיביוטיקה שמכבידים על הכבד.
לא מעט פעמים מגיעים לקליניקה שלי אוכלי בשר שסובלים ממחסור בברזל ובמאגרי ברזל.
טיפים להתמודדות בדרך הטבע
ראשית, הימנעו ממזונות חוסמי ברזל
הסיבה הנפוצה ביותר לאנמיה היא חוסר ספיגה או צריכה של ברזל. לכן כדאי מאוד לצמצם את צריכת המזונות אשר מונעים מהגוף וממערכת העיכול לספוג ברזל באופן יעיל: בסמוך לארוחות גדולות ועשירות בברזל לא מומלץ לצרוך קפה, תה שחור, שוקולד , ענבים, יין אדום, מוצרי חלב ומוצרי סויה.
אפשר לצרוך אותם במרחק של כמה שעות מהארוחה העשירה בברזל.
הגברת ספיגת הברזל
איכלו מזונות המכילים ויטמין C עם הארוחה או סמוך לנטילת תוסף ברזל, למשל לימון, קיווי, גמבה אדומה (או תוסף של ויטמין C).
לדוגמה: אכלו תבשיל שעועית קינואה או עדשים לצד סלט חי ברוטב לימון טרי (או מיץ תפוזים); טחינה עם הרבה לימון ופטרוזיליה; תערובת של משמש מיובש אורגני, צימוקים וחרובים; המליחו את הבישול בכף מיסו.
איכלו מזונות עשירים בברזל מהצומח
(מדדים אלו הם לפי חצי כוס=100 ג', אלא אם מצויין אחרת)
מיסו – 6.6 מ"ג ברזל ב-100 ג'
עדשים – 3.3 מ"ג ברזל בחצי כוס
קינואה – 3 מ"ג ברזל בחצי כוס
צימוקים – 4.4 מ"ג ברזל ב-25 גרם
חרובים – 5.4מ"ג ברזל
פטרוזיליה – 2 מ"ג ברזל בשתי כפות
משמש מיובש אורגני – 5.3 מ"ג ברזל
שעועית לבנה – 3.7 מ"ג ברזל
טחינה מלאה – 3.4 מ"ג ברזל בשתי כפות
מולסה מסוכר סלק – 8.7 מ"ג של ברזל
פולי סויה מבושלים – 5.1 מ"ג ברזל
אבקת קקאו רו – 15.5 מ"ג ברזל
עודדו את הייצור הטבעי של ההמוגלובין
בנוסף למאכלים עשירים בברזל, אפשר לסייע לגוף גם בעזרת מאכלים שמעודדים מגבירים את ייצור ההמוגלובין התקין לדוגמא בננה, בצל, דבש ושקדים.
ועוד משהו על תוספים
מומלץ לקחת תוסף ברזל נוזלי שנספג ביעילות. כדאי לקחת את התוסף בסביבת מזון עשיר בברזל ושאינו מפריע לספיגתו. מומלץ להפריד בין לקיחת התוסף לבין לקיחת תוספים אחרים הסותרים אותו, כמו תוסף סידן או מולטי ויטמין שמכיל גם סידן.
חשוב לשים לב לכך שנטילת תוסף ברזל פוגעת בפעילות של תרופות אנטיביוטיות מקבוצת טטרציקלינים.
זהירות, עודף ברזל בדם
עודף ברזל יכול להיגרם מפגם גנטי, או מצריכה מוגברת של ברזל כמו תוספי ברזל, או מבעיית כבד חריפה. אצל נשים הפסקת המחזור יכולה לגרום לעודף ברזל.
הברזל העודף הופך למעשה לרדיקל חופשי והוא נצבר ברקמות הגוף ובאיברים. הסימפטומים של עודף ברזל הם: חולשה כללית, אי ספיקת כבד, אי ספיקת לב, דיכאון, דלקת פרקים ועוד.
לסיכום
רוב סיבות האנמיה קשורות לבעיות ספיגה הנגרמות מהסיבות שפרטתי למעלה. באבחון דרך קשתית העין ניתן לבדוק מה גרם לחוסר מלכתחילה ולטפל במקור הבעיה.
כשמטפלים בשורש הבעיה, אין צורך להשתמש בתוספי ברזל סינטטיים, כיוון שאם מטפלים במקור הבעיה אז אמורה להיות ספיגה טבעית ולכן לא צריך לצרוך ברזל.
זכרו, המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לכל אחד לעבור גם אבחון אירידיולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת איך לנהל את גופכם תזונתית ובריאותית.
מאחלת בריאות טובה ושמחה בלב!
שלכם באהבה,
רומי חוכמה
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.