שלום קוראים יקרים,
העצם היא איבר חי הדורש תזונה איכותית וגירוי תנועתי. פעמים רבות המקור למחלת האוסטיאופורוזיס (בריחת הסידן מהעצם) לא מגיע דווקא ממחסור בסידן עצמו, אלא ממצב גופני הגורם לפירוק מואץ של סידן.
את הסיבות לכך ניתן לראות בעין עוד לפני שפורצת המחלה, למשל מצב של דלקתיות או חומציות יתר, חולשת כליות והמצב ההורמונלי.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
לאחר זיהוי מקור הבעיה, ניתן למנוע את התפרצות המחלה. גם במצב שהמחלה כבר קיימת, ניתן לשפר ולמנוע הידרדרות נוספת בעזרת טיפול טבעי מותאם, תזונה נכונה והתעמלות בונה עצם.
בקרב נשים ירידת מסת העצם מתחילה בגיל 40 עם איבוד של עצם בקצב של 1% לשנה. עם הפסקת המחזור קצב אבדן מסת העצם עולה לבין 4% -2 לשנה. שלב זה נמשך 5-10 שנים ואחר כך יורד חזרה לקצב של 1% בשנה.
בקרב גברים האוסטיאופורוזיס מופיע אחרי גיל 50, אך כשליש מהשברים אצל גברים מתרחש בגלל האוסטאופורוזיס.
השברים הנפוצים הם עמוד שידרה וירך. גם אצל גברים הסיבה היא ירידה בהורמוני המין וכן עישון, השמנה, אלכוהוליזם, חוסר פעילות גופנית, אכילה מוגברת של חלבונים מהחי ואכילה של מזון מעובד.
בירחון החודש אפרט את הסיבות העמוקות לפירוק מואץ של הסידן ואת הדרכים הטבעיות למניעה והטיפול הטבעיות.
שלכם באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
מה קורה בעצם
העצם שלנו היא איבר חי, העובר תהליכי הרס ובנייה על ידי הורמונים שונים, כגון קלציטונין, אסטרוגן, טסטוסטרון והורמוני בלוטת התריס.
צפיפות העצם שלנו מושפעת גם מאורח החיים שלנו, כגון שימוש תרופות, איכות תזונה, רמת הפעילות הגופנית ועישון.
כשמופר האיזון בין תהליכי ההרס והבנייה של העצם, חל איבוד מוגבר של מסת העצם והיא נהפכת לפריכה וחשופה לשברים.
מחלת האוסטיאופורוזיס היא מחלה נפוצה – אחת מכל 3 נשים ואחד מכל 5 גברים סובלים מהמחלה. הסימנים שלה הם:
- איבוד מסת העצם
- שברים בחוליות עמוד השדרה, בעצמות שורש כף היד, בעצמות ראש הירך
- כאב כרוני
הטיפול הקונבנציונלי
הרפואה הקונבנציונאלית מטפלת במחלה על ידי הגדלת כמות הסידן, במקביל למתן תרופות למניעת אובדן מסת העצם.
התרופות פוסלן ואקטונל שייכות למשפחת ביספוספונאטים, שעוצרת את התהליך הטבעי של פירוק העצם, על ידי קטילת התאים שמפרקים את תאי העצם הזקנים, וכך אובדת אט אט היכולת של הגוף ליצור תאי עצם חדשים.
בפועל חלה עליה של מסת העצם, שבנויה מתאי עצם זקנים, אולם בפועל העצם חלשה. בנוסף יש תופעות לוואי שכוללות סרטן הוושט, נזקים בכבד, נמק הלסת התחתונה ועוד.
הרפואה הקונבנציונלית ממליצה על הסידן שבמוצרי החלב. הרפואה הטבעית מתנגדת לכך בחריפות, כיוון שמוצרי חלב מכילים סידן, אך גם חלבון וזרחן. חשוב לדעת שזרחן מתחרה על אותם קולטנים של הסידן ובפועל אין כמעט ספיגה של סידן ונגרם פירוק סידן מהעצם.
דווקא בתרבויות מהמזרח ומאפריקה שלא צורכות מוצרי חלב באופן מסורתי, קיימים שיעורי אוסטיאופורוזיס נמוכים בהרבה מאשר במדינות מערביות.
IridoClear לניקוי רעלים והורדת דלקתיות – לחצו כאן למידע נוסף ולהזמנה.
סיבות לבריחת סידן מהעצם
סטרואידים– שימוש בסטרואידים, כמו במצבים של מחלות אוטואימוניות, היא סיבה מספר אחת לבריחת הסידן מהעצמות. הסטרואידים מעכבים את פעולת מחזור העצמות והעצמות נחלשות.
דלקת כרונית בגוף – אנשים רבים סובלים מדלקת כרונית בגוף, המתבטאת בדלקות ברחבי הגוף. אלו גורמות לפירוק הסידן בגוף, על מנת לנטרל את הדלקת. בעין ניתן לראות חומציות/דלקתיות ברקמות, גם כאשר זו עדיין לא מתבטאת בבדיקות הדם. באופן זה ניתן לטפל בחומציות מהשורש, לפני שתהפוך למחלה כרונית.
חולשת כבד – כשהכבד עמוס ברעלים הוא מייצר מתווכי דלקת, שמגבירים את החומציות בדם ואת פירוק הסידן מהעצם. בעין ניתן לראות בעיה בכבד, גם כשהיא לא מתבטאת עדיין בבדיקות הדם ועל ידי כך לטפל במקור הבעיה.
חולשת כליות – על מנת לקלוט את הסידן מהמזון לגוף דרוש ויטמין D. לרוב ויטמין D נוצר בעור בתהליך שקשור בשמש, והוא צריך להפוך לצורה פעילה בכליות. כשהכליות חלשות הן אינן מפעילות את רוב הויטמין D, וכתוצאה מכך נגרם מחסור של סידן בגוף. כשיש חולשה גנטית בכליות ניתן לאבחן אותה באמצעות קשתית העין וניתן לחזק את הכליות שיעשו את פעולתם כראוי.
סיבות נוספות
בלוטת התריס – יתר פעילות של בלוטת התריס ו/או הפרעות בבלוטת יותרת התריס גורמות לשיבוש בהפרשת הורמונים כגון קלציטונין, T3, T4, PTH אשר אחראים על משק הסידן בגוף.
מחלות כרוניות – כגון קוליטיס, דלקת פרקים שגרונית, קרוהן, מחלות כבד, כשל כלייתי, אנרוקסיה, עלולות להגביר אובדן מסת עצם.
תרופות – כימותרפיה, תרופות נוגדות עווית, תרופות מנטרלות חומצה, גורמות לאובדן מסת העצם.
ויטמין A – צריכה מופרזת של ויטמין A מפרקת סידן מהעצמות ומעלה אותו בדם.
עישון – העישון מגביר הפרשת סידן בשתן.
מזון וסידן
בארצות הברית פורסם שתזונה עתירה בחלבונים מהווה גורם משמעותי בעלייה במספר החולים האוסטאופורוזיס.
מבחינת תזונה, המאכלים הבאים הם הפוגעים ביותר במשק הסידן בגוף מזונות חומציים הגורמים לפירוק הסידן מהעצם:
- בשרים, מוצרי חלב, מזון מהיר ומזון מעובד, שתייה ממותקת כמו קוקה קולה, ממתיקים מלאכותיים, שמנים מחוממים וחומרים משמרים.
- כמו כן כדאי להמעיט בצריכה של נתרן מכיוון שנתרן מגביר הפרשת סידן בשתן.
- יש להפחית או להימנע ממזונות שמעכבים ספיגת סידן כמו קפאין, אלכוהול, שוקולד, פטרוזיליה, עלי מנגולד, כרישה ודגנים מלאים.
מזונות מומלצים
- כדאי לאכול שקדים, טחינה, שיבולת שועל, סרדינים ולשתות תה ירוק.
- בירקות ובעלים ירוקים נמצא ויטמין K, שעוזר לכניסה נכונה של סידן לעצמות, כיוון שאכילת מגוון של עלים וירקות אורגניים מגברים את הבסיסיות בדם.
- למעשה יש ויטמין K1 ו-K2. ויטמין יכול להיווצר מ-K1, אך הכבד מייצר חומרי קרישה בעיקר ממנו ולכן יש פחות ממנו. ויטמין זה עוזר לקשירת סידן לעצמות וניתן למצוא אותו במיסו, נאטו, טמפה ורוטב סויה.
לשמר את הסידן
ויטמין D – חשוב להיחשף לשמש בבוקר ואם עדיין חסר ויטמין יש לצרוך אותו כתוסף ברמה של 5,000 יח' ביום. ויטמין D מסייע בהפחתת שברים.
התעמלות למניעת אוסטיאופורוזיס – כדי לשמור על מסת העצם חשוב להתעמל בפעילות שמחזקת את העצם כמו משקולות, תרגילים עם כדור ופעילות איזומטרית. פעילות זו מפעילה התנגדות על העצם וגורמת לה לשמור על המינרלים בעצם.
צמחי מרפא
השימוש בצמחי מרפא מסייע בהפחתת דילול העצם, על ידי שהוא מסייע באיזון חומציות הקיבה, בניקוי רעלים, בחיזוק הפילטרים של הגוף (הכבד והכליות), ובאיזון הורמונלי לנשים וגברים.
במקרה בו יש צורך באיזון הורמונלי נשתמש בצמחי מרפא המכילים פיטואסטרוגנים (הדומים בהשפּעתם להורמון האסטרוגן). צמחי מרפא אלו יסייעו בהפחתת שיעור דילול העצם עקב הפרעות הורמונליות.
IridoFemine לאיזון הורמונלי – לחצו כאן למידע נוסף והזמנה
סוג הסידן
30% מהסידן נספג מהתזונה או מתוסף סידן. לפי המחקרים צריכת סידן כתוסף לא משפיעה על מניעת שברים בעצם.
בעיה נוספת בספיגת סידן היא תת חומציות של הקיבה – מתברר ש-40% מהנשים בגיל המעבר סובלות מתת חומציות או חלק גדול מהגברים והנשים נוטלים מנטרלי חומצה. רצוי לקחת את הסידן עם האוכל במנות קטנות לאורך היום מאחר והחומציות של הקיבה עולה עם האוכל.
אני ממליצה על סידן אמורפי, שהוכח מדעית שספיגתו יעילה יותר.
לסיכום
האבחון האירידולוגי מאפשר לזהות את הסיבות העמוקות במקרה שיש בריחת סידן מהעצם או לזהות מצבים פיזיים, שעלולים לגרום להתפתחות של אוסטיאופורוזיס.
האבחון יאפשר להתאים את את התזונה והטיפול לטיפול במחלה או לשימור הסידן בעצם.
אני מזכירה כי המלצות אלו הן כלליות בלבד וממליצה לכל אחד ואחת לעבור אבחון אירידולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת איך לנהל נכון את הגוף, מבחינה תזונתית ובריאותית.
שלכם באהבה,
רומי חוכמה
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.